Vraag iemand om een duiker te tekenen en, afhankelijk van het artistieke talent, krijg je een figuur met een duikfles op zijn of haar rug. Zodra je een kennismakingsduik doet. Of wanneer je begint aan je duikopleiding, je krijgt een drijfvest waarbij de duikfles op je rug komt. En dan maak je kennis met het fenomeen Sidemount duiken. Waarom Sidemount?

Sidemount diver Hemmoor

Sidemount diver watching a plane

Waarom Sidemount?

Waarom sidemount hangt af van wat je wilt gaan doen onderwater, en waar, en hoelang, en hoe diep en …, en …, en … Genoeg redenen om sidemount te duiken. Voordat ik daar op inga, eerst een aantal vooroordelen en nadelen van sidemount.

Vooroordelen.

“Sidemount duiken is alleen voor grotduikers of duikers die wrakken ingaan.” Het klopt inderdaad dat sidemount duiken ontstaan is in grotten. En grotduikers maken graag gebruik van sidemount. Dat betekend niet dat je in sidemount geen openwaterduik kan maken. Daarnaast hoor je vaak de volgende uitspraken:

“Sidemount duiken is niet voor beginnende duikers, en is ongeschikt voor bootduiken.”

“Het is ingewikkeld en onhandig als ik met buddy’s duik die het niet kennen.”

Voor elk van deze uitspraken valt iets te zeggen. En, tegen elk van deze uitspraken valt iets in te brengen. Om niet in een wellis-nietis-verhaal te blijven hangen, beschrijf ik bij de voordelen waarom je Sidemount zou willen duiken.

Nadelen.

Extra spullen.

Je hebt meer spullen nodig. Een tweede fles met de materialen om de flessen aan je harnas te bevestigen. Een tweede automatenset. En een aparte pouch om spullen als een boeitje, leitje, reservebril enzo in op te bergen. Of dit direct een nadeel is? Duikspullen zijn sowieso leuk om te hebben 🤗

Extra training.

Je doet je duikopleiding waarschijnlijk in backmount, fles op de rug. Als je daarna de stap naar sidemount maakt zul je extra training moeten doen. Maar hé, tijd in het water met een instructeur gaat je altijd wat opleveren!

Bootduiken

Bootduiken in Sidemount kan lastig zijn. In dit blog schreef ik meer over het duiken vanaf een boot in Sidemount.

 

Sidemount diver dropping stage

Sidemount diver in the dark dropping a stage.

Voordelen

Minder tillen is een van de voordelen van het duiken in Sidemount. Hoewel je twee flessen, een kan ook trouwens, meeneemt, hoef je deze niet op je rug te dragen. je bouwt je flessen op en brengt ze een voor een naar de waterkant. Trek vervolgens je verdere uitrusting aan, ga te water en hang je flessen om. Na de duik volg je de omgekeerde procedure en klaar. Geen zware inspanning dus terwijl je lijf nog vol stikstof zit.

Balans en Trim

Onder water heb je een erg goede balans en trim door de twee flessen naast je. Die twee flessen zorgen ook nog eens voor een extra veiligheid in je systeem doordat je een dubbele luchtvoorziening meeneemt. Mocht je solo-duiken overwegen dan is Sidemount een heel mooi systeem! Als je de eerste keer met Sidemount duikt merk je wat stroomlijn doet onderwater. Ondanks een extra fles is je profiel veel gestroomlijnder dan met een fles op de rug. Schijnbaar zonder inspanning zweef je door het water!

Omdat je geen fles op je rug hebt voel je je onder water ook een stuk vrijer, je bent beweeglijker en je wordt niet gehinderd door een stugge fles. Het gewicht wat je extra meeneemt aan flessen en lood zit dicht bij je eigen centrale massa waardoor uittrimmen en je balans houden makkelijker is.

Redundantie

Over de flessen gesproken, het voordeel van sidemount is natuurlijk dat je dubbel zoveel lucht meeneemt als met een enkele fles backmount. Ja, je kunt ook een dubbelset op je rug hangen en in een aantal gevallen is dat ook de meest logische en handige keuze. Denk hierbij aan diepe of lange duiken waar je drie of meer stages mee zou willen nemen. Sidemount geeft je daarnaast ook een systeem waar je twee gescheiden luchtvoorzieningen hebt en je de kranen binnen handbereik en in zicht hebt. Mocht er met een van beiden wat zijn is het oplossen van het probleem snel en makkelijk te doen.

Het is een hobby…

Sidemount werkt verslavend, fantastisch om te duiken en… “eigenlijk kan het nog beter als ik die bungee wat strakker zet, of misschien beter nog hem wat hoger bevestig”. Doordat je steeds meer gevoel krijgt voor hoe je duikt, merk je ook dat het beter kan. Daarom wil je je setup aanpassen en daarvoor biedt een sidemountharnas (niet allemaal evenveel) ruim de mogelijkheid. Je kent daardoor je uitrusting door en door en past deze zo aan, dat ie precies aan jouw wensen voldoet! Er is geen sidemountset gelijk, iedereen heeft zijn eigen opvattingen over wat het beste is. Het houdt je bezig op een leuke en leerzame manier. Less is more.

Dive safe!