Een belangrijk onderdeel van elke duikuitrusting zijn de duikflessen die je meeneemt. Door hun gewicht en grootte hebben ze veel invloed op je drijfvermogen en trim. In Sidemount neem je normaal gesproken ook nog eens twee flessen mee. Maar welke?
Toen ik zelf de sidemountspecialty deed heb ik gedoken met zowel stalen (7L.) als aluminium flessen (40cft.). Het verschil was niet zo heel erg groot, hoewel ik onderwater van de aluminum flessen minder merkte dat ik ze bij me had. Toen ik vlak daarna mijn eigen sidemountset ging samenstellen ben ik begonnen met 7 liter stalen flessen. Reden om toch voor staal te gaan was dat ik in een droogpak duik (sidemountspecialty deed ik in een natpak) en omdat staal onder water negatief blijft, dit ervoor zorgt dat ik minder lood mee hoef te nemen. Later heb ik er een set 12 liters, weer van staal, bijgekocht en deze bevallen me tot nu toe het beste. Maar waarom?
Welk formaat duikflessen voor sidemount?
Waar moet je nu om denken bij het bepalen van de grootte van de flessen en uit welk materiaal deze gemaakt zijn? Een groot voordeel van duiken in sidemount is dat je redundantie in je systeem hebt. Je hebt dubbele flessen, dubbele eerste trappen en dubbele tweede trappen. Zijn je duiken op grotere diepte of vaak lang, dan heb je logischerwijze ook grotere flessen nodig. De extra veiligheid verdwijnt snel als je een fles leeg hebt en nog een stuk duiken te gaan hebt. Kies daarom dan ook een flesgrootte die aansluit op de duiken die je maakt.
Daarnaast zorgen de flessen naast je ook voor stabiliteit, ander groot voordeel(!), ben je groot en lang dan dragen korte flessen niet veel bij aan de stabiliteit, daar tegenover als je niet zo groot bent zouden lange flessen je in de weg kunnen zitten. Denk hierbij aan verhoudingen. Deze verhoudingen komen ook weer terug bij het gewicht van de flessen. Ik vind “lange” 12 liters het prettigste duiken. Tenminste, als ik in droogpak duik.
Stalen of aluminum duikflessen?
Misschien wel de belangrijkste vraag. Het grote verschil is dat aluminium flessen onder water lichter zijn dan stalen flessen. Hoewel ze aan de oppervlakte ongeveer even zwaar zijn verplaatsen aluminium flessen door de grotere wanddikte meer water. Als bijvoorbeeld een aluminum fles bijna leeg is wordt deze zelfs positief. Dit maakt dat een aluminum fles veel handelbaarder is onderwater dan een stalen fles. Je zult tijdens het duiken wel de trim van je fles bij moeten stellen met behulp van je sliding D-ringen. Op deze manier voorkom je dat de achterkant van je flessen omhoog gaat staan. Om je veiligheidsstop op vijf meter te kunnen maken aan het einde van de duik moet je voldoende gewicht meenemen om het toegenomen drijfvermogen van je flessen te compenseren. Het vorige geldt natuurlijk ook voor stalen flessen.
Flessen en trim
Naast je flessen heb je ook de eerste trap die je op de fles schroeft. Deze eerste trap heeft ook een gewicht en afhankelijk van het merk of type kan hier een groot verschil in zitten. Heb je nu zware eerste trappen en een lichte fles dan zit een deel van je gewicht behoorlijk naar voren en zal je je trim moeten regelen met gewicht onder op je lichaam. Andersom, als je zware flessen met lichte automaten hebt zul je meer gewicht aan de bovenkant van je lichaam moeten plaatsen om zo vlak mogelijk te liggen. Je zult inmiddels in de gaten hebben dat de keuze van je flessen en de ademautomaten ook van invloed zijn op je trim.
Bij sidemount heb je de mogelijkheid om je lood zo te verdelen dat je onder water zo horizontaal mogelijk uitgetrimd bent. Bij stalen flessen is dit wel wat lastiger dan met Aluminium flessen omdat je minder lood nodigt zult zijn vanwege het gewicht van de stalen flessen. Wanneer je de sidemountspecialty bij mij doet duik je met beide typen om zo de verschillen te ervaren.
Wat te gebruiken voor monkey mount of stages?
Monkey mount, sidemount duiken met één fles in plaats van twee, zorgt ervoor dat het gewicht van de fles die je meeneemt maar aan één kant komt te hangen. Logisch dus om hiervoor een Aluminium fles te kiezen, deze heeft immers een vrijwel neutraal drijfvermogen onder water. Toch zal een kleinere fles, 40 cuft/7 liter, toch iets negatief zijn doordat het volume kleiner is. Het gewicht van de automatenset blijft wel gelijk. Een 80 cuft is dan de meest handige keuze.
Duik je met stages, dan duik je vanwege de langere duiktijden vaak al in droogpak. Omdat je dan minder lood mee hoeft te nemen, kies je voor flessen van staal. Voor alle stages, of ze nu deco-gas of bodemgas bevatten, kies je aluminium. Hierdoor hoef je geen extra lood aan toe te voegen of af te leggen. Het extra gewicht compenseer je met je drijfvest. Het maakt geen verschil of je grotere of kleinere stages gebruikt.
Keuzes, keuzes…
Leave A Comment