“Bootduiken in sidemount is onhandig.”, “Teveel gedoe.” Nou… dat hangt er van af.

Elke duiker die start met bootduiken doorloopt een leerproces, doet ervaring op. De beperkte ruimte aan boord en de beweging van het dek, een andere instapprocedure en dat in je duikuitrusting. Alle begin is even wennen. In sidemount is dit niet anders. Er is een voordeel met de balans omdat het gewicht niet op je rug maar naast je en beneden je zwaartepunt hangt. Het aandoen van je uitrusting neemt meer tijd, of niet, naarmate je handiger wordt. En met duiken wil je toch geen haast hebben.

Je kunt er voor kiezen om je flessen pas in het water om te hangen en zo helemaal een eenvoudige instap te hebben. Andersom is dus ook mogelijk om weer aan boord te komen terwijl je flessen aan een lijn naast de boot op je wachten! Daarnaast heb je wel alle voordelen van sidemountduiken zoals de grotere luchtvoorraad, de veiligheid van twee gescheiden systemen en het comfort en stabiliteit van de flessen naast je in plaats van op je rug. In de Sidemount specialty leer je de verschillende manieren om je uitrusting om te hangen en oefen je verschillende instapmethoden.

Bootduiken in Sidemount vanaf een RIB

Om maar meteen met de meest uitdagende vorm van bootduiken te beginnen. Bootduiken vanaf een RIB. Weing ruimte, instabiel en lastig om weer aan boord te komen. Daartegenover staat dat ze snel en wendbaar zijn en weinig diepgang hebben. Je komt dus op de meest mooi plekken! Als je in sidemount wilt duiken vanaf een RIB, zorg dan dat je voor je op de steiger verschijnt, dit met de operator doorgesproken hebt. Scheelt verrassingen van beide kanten.

Planning

bespreek van te voren waar je je flessen neer kunt leggen tijdens het varen en bedenk in welke volgorde je ze wilt hebben bij het klaarmaken om te water te gaan. Zorg dat ze goed vaststaan of liggen. Overleg met de divemaster of degene die op de boot blijft welke volgorde het handigste is als er ook andere (backmount)duikers zijn. Bespreek ook wat je verwacht als je weer terugkomt bij de boot.

Te water

Ga jij eerst of laatst? Als de zee kalm is kun je ervoor kiezen om te water te gaan en je de flessen aan te laten geven. Eerst de linker, dan de rechter. Is de zee wat ruwer dan hang je een of beide flessen om. Als je flessen om hebt dan zou je verwachten een backroll te doen maar in sidemount is het makkelijker om je beide benen aan weerskanten van de tube te hebben en je dan opzij te laten vallen.

En er weer uit

Het gemak van bootduiken in sidemount is dat je niet met je fles(sen) om het water uit hoeft te klimmen. Maak hier gebruik van! Tijdens je opstijging bereid je je flessen voor op je uitstap. Bij de rechterfles stop je de longhose in de flesbanden. De korte slang draai je uit je nek naar voren en de nekbungee van je linker tweede trap doe je ook naar voren. Maak nu je rechterfles los en pak deze bij de eerste trap en de onderkant van de fles. Geef deze aan de bemanning van de boot. Die kan de kraan pakken en de fles aan boord hijsen. Terwijl zij dat doen maak je je linker fles los, hou je ademautomaat in, en pak deze ook bij de eerste trap en de onderkant. Geef hem aan en zodra je voelt dat de fles wordt opgetild laat je de ademautomaat uit je mond vallen.

Klein stukje nog

Als de boot een trap heeft kun je deze gebruiken om aan boord te komen. Heeft de RIB geen trap pak dan het touw aan de zijkant beet. Trek jezelf iets omhoog en duw je daarna onder water. Zodra je voelt dat je weer omhoog gaat doe je een paar snelle vinslagen en werp je jezelf over de tube. Been eroverheen slaan en tadaa!