Sidemount.

Sidemount duiken, de fles(sen) naast je in plaats van op je rug. Misschien wel eens gezien of over gehoord, misschien ook totaal onbekend. Hoe dan ook zeker de moeite waard om uit te proberen! Probeer eens of deze manier van duiken bij jou past!

Sidemount duiken is ontstaan uit het “sumpdiving”. Speleologen in GrootBrittanië gebruikten simpele harnassen om duikflessen naast zich te dragen zodat ze bij het exploreren van grotten ook voorbij ondergelopen stukken, sumps, konden komen. Daarna is het verder ontwikkeld en met name onder grotduikers en wrakduikers erg populair vanwege de flexibiliteit en stroomlijn zodat ook zeer nauwe doorgangen genomen kunnen worden.

Lang werd gedacht dat sidemount niet zo geschikt is voor recreatief duiken omdat je toch wel een complexer systeem krijgt met twee flessen en dubbele automatensets. Maar vanwege de grotere hoeveelheid ademgas wat je mee kunt nemen en redundantie in je systeem, zorgt de sidemountconfiguratie voor extra veiligheid. Sidemount in combinatie met met Nitrox geven je bij diepere (wrak)duiken meer tijd onderwater juist door de grotere hoeveelheid ademgas wat je mee kunt nemen.

Door de flessen naast je te dragen ontlast je je rug en kun je heel makkelijk bij je kranen. Het fijnste van sidemount is voor mij de balans en stroomlijn die je ervaart onder water. Je ligt als een blok zo stabiel en zwemmen kost maar heel weinig energie.

Sidemountduiken is een  nuttige opstap naar bijvoorbeeld selfreliant-diver, technisch duiken of om gewoon fijn te duiken. Ben je al technisch duiker en zou je de overstap willen maken naar sidemount in combinatie met één of meerdere stages, of eens uitproberen hoe dat is? Vraag dan naar de mogelijkheden!

Sidemount trydive

60,-p.p. (max 2 personen per trydive)
  • sidemountset afstellen en basishandelingen oefenen
  • basisvaardigheden en uitproberen

PADI Sidemount specialty

350,-p.p. (max 2 personen per cursus)
  • theorie, 1x zwembad en vier dagdelen met buitenwater duiken
  • afstellen en opbouw sidemountset, vaardigheden aanleren