Na je Open Water doe je waarschijnlijk je Advanced zodat je dieper mag duiken. In de Advanced-cursus zijn de navigatie-duik en de diepe duik verplicht en om je brevet te halen kies je in overleg met je instructeur nog drie Adventure-duiken erbij. Deze Adventure-duiken zijn de eerste duiken van de desbetreffende specialty en laten je ervaren wat de specialty inhoudt. Tot zover mooi. Maar je kunt ook prima duiken zonder alle specialties te doen. Waarom dan toch extra tijd en geld investeren in specialties?

Om daar een antwoord op te geven wil ik je meenemen in de verschillende soorten specialties. Voor mezelf heb ik een aantal catagorieën waarin ik de verschillende specialties indeel. Om te beginnen heb ik de zogenaamde “Musthaves”, deze specialties maken duiken mogelijk die je zonder niet zomaar zou kunnen doen. Je kunt hierbij denken aan de Nitrox-specialty of de droogpakspecialty. Wil je met verrijkte lucht duiken dan heb je de specialty nodig, wil je op vakantie duiken in droogpak, bijvoorbeeld in Silfra, dan zal het duikbedrijf om je specialty vragen. Ook de Sidemount-specailty valt wat mij betreft hieron

der. Ja je kunt zelf twee flessen aan je harnas knopen en onder water gaan. Door de specialty te volgen leer je dit veilig, gestroomlijnd en comfortabel te doen. Zo haal je veel meer uit de mogelijkheden die Sidemountduiken je kan bieden! De laatste twee die ik hier wil noemen zijn de Underwater Navigator (eventueel in combinatie met Search and Recover) en de Deep Diver.

Naast de “Musthaves” zijn er de specialties die je doet omdat ze je voorbereiden op duiken die je normaal gesproken nietregelmatig maakt. Voorbeelden hiervan zijn Wreck Diver, Night Diver en Drift Diver. Voor deze duiken geldt dat je, met voldoende ervaring, een eveneens ervaren buddy en een duikplan waar je je aan houdt, deze duiken prima zou kunnen maken. Door de specialty te doen vergroot je je ervaring, ben je in staat een beter duikplan te maken en doe je de duiken toch een stukje veiliger en zie je meer.

De laatste groep zijn de AWARE-Specialties. Deze specialties zijn opgezet door het Project AWARE. De missie van deze  organisatie is om de passie voor onderwateravonturen te verbinden met het behoud van onderwaterleven en schone oceanen. Ga je naar een land waar koraalriffen zijn dan is de specialty AWARE-Coral Reef Conservation in combinatie met de Fish-identification erg interessant om te doen. Ben je juist gek op haaien, tijdens de AWARE-Shark Conservation leer je over de verschillende haaiensoorten die je tegen kunt komen, zeker ook in Nederland!

Als je al kunt duiken en dit een tijdje niet gedaan hebt dan kun je natuurlijk een refresher-cursus doen. Deze kun je natuurlijk ook combineren met een specialty, twee vliegen in één klap, èn duikkennis + vaardigheden opgehaald, èn weer iets nieuws geleerd en gedaan!

Al met al valt er onder water veel te ontdekken en de specialties geven je de juiste kennis en vaardigheden om meer plezier uit je duiken te halen! Training made fun!